Oldendiever

Bronnen vermelden: in Oldendene (1298-1304), tot Olden Deueren (1442), Olden Diveren (1457), Olde Dieverde (1811-1813) en Oude Diever (1865). Buurtschap van de gemeente Diever.

Ten zuidwesten ervan ligt het weidecomplex Oldendieverveld met de Oldendieverseveldweg en een strook woeste grond waarin het Witteveen ligt. Het Oldendieverderveld behoort toe aan het Staatsbosbeheer.

De molen 'De Vlijt' (1882) is de laatste van de drie molens in de omgeving van Diever. De lokale bakkers maken van het meel uit de molen molenbrood. Voorts staat er een gerestaureerde Saksische boerderij.

Eind veertiger jaren.
Eind veertiger jaren. Korenmolen De Vlijt.

Geschiedenisboek 'boerschap Oldendiever'

Omslag boekje Oldendiever.
Omslag boekje Oldendiever.

Voor de duik in het verleden hebben de samenstellers van het boek alle inwoners en oud-inwoners van Oldendiever aangeschreven met het verzoek om historisch materiaal en anekdotes aan te leveren. Een aantal van hen is geïnterviewd.

Eén van de verhalen die in het boek niet mag ontbreken, is ‘de moord in Oldendiever’. “De moord, waarvan het verhaal gaat dat een boerenzoon op 1 januari 1916 zijn buurman om het leven heeft gebracht, maakte destijds diepe indruk op de inwoners van de buurtschap.
De boerenzoon werd wel verdacht en verhoord in Assen, maar werd na enkele dagen wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Later heeft hij zichzelf verdronken in de Drentse Hoofdvaart”

Het boek ‘Oldendiever in de twintigste eeuw’ is uit. Een werkgroep heeft het jubileumboek ‘Oldendiever in de twintigste eeuw’ en de wandelroute door Oldendiever samengesteld.

De leden kunnen het jubileumboek bestellen. De kosten bedragen voor de leden € 5.00 per exemplaar. Daar komt nog € 2,20 aan verzendkosten bij. De bestelling kunt u doen bij het secretariaat.