Kalteren

Ook: Kalthoorn. Buurtschap ten westen van Diever. Bronnen vermelden verder: Calthorne (1209), Kaltheren (1418) en Kalteren (1598)-1600). De plaatsnaam is afgeleid van kallen = praten of kalt = koud, verder van horn = hoek. De betekenis kan zijn praathoek, of koude hoek, buurt. Minder waarschijnlijk is de uitleg: Calthorne: kale doorn.

Het dorpje is in de loop der tijd verplaatst. Atlassen en kaarten registeren in de 19e eeuw Kalteren ten noordwesten van Diever, ten westen van de Noordesch en ten oosten van de Kalterbroeken. In 1900 komt de plaats over als een nieuwe lintachtige nederzetting op de huidige plek.

De vlammen van Kalteren

We gaan terug naar Kalterbroeken bij Diever in de jaren 1150 en 1225. Hier stond toen een grote hof, die het bezit was van de bisschop van Utrecht. De hof stond onder leiding van een ministeriaal, die de opdracht had om belastingen te innen bij de boeren in de directe omgeving.

De Hof van Kalteren.
De Hof van Kalteren.

De hof lag op de overgang van een hoger gelegen terrein naar het stroomdal van de Kwasloot.

De hof was omgracht en omwald en centraal stond een uitzonderlijk groot hoofdgebouw dat maar liefst 50 meter lang was en 17 meter breed. Een vindplaats die in al haar facetten de fantasie prikkelt en je in gedachten laat wegglijden naar andere tijden.

De hof is in 2004 en 2005 opgegraven en dit heeft geresulteerd in een wetenschappelijke publicatie (ARC-publicaties 120). Het boek De vlammen van Kalteren vormt hier een populaire samenvatting van, waarin in begrijpelijke en aansprekelijke taal de opgravingen en haar resultaten nader worden toegelicht.

Na een korte terugblik op het onderzoekstraject zullen de historische achtergrond en de hof zelf worden beschreven. Aan de hand van een geromantiseerd verhaal wordt de glorie van hof weer tot leven gebracht.

Het boek ligt voor € 7,50 te koop in het Oermuseum te Diever. U kunt het boek ook bestellen en per post laten bezorgen. De kosten hiervoor bedragen € 10,00. Meer informatie.

Ga naar het Oermuseum voor meer informatie.