U bevindt zich hier: Home » Dorpen » Diever » Shakespeare

Shakespeare

Zestig jaar Shakespearevoorstellingen in Diever, in een woord fenomenaal. Het is werkelijk verbazingwekend, dat men er in Diever in geslaagd is zestig jaar lang, zonder onderbreking, toneelstukken van William Shakespeare op te voeren. Met uitzondering van het jaar 1949: Peer Gynt van Ibsen.

Op vrijdag 24 mei 1946 is de toneelvereniging Diever opgericht. Drie maanden later, Koninginnedag 31 augustus 1946, gaf de jonge vereniging onder regie van huisarts Broekema een voorstelling van "Een Midzomernachtdroom" van Shakespeare.
Het stuk werd opgevoerd in het toen nog provisorisch ingerichte openluchttheater in het bos van Berk en Heuvel.

Met steigermateriaal van de plaatselijke aannemer werden zitplaatsen aangelegd. Van de laatste lichtmast aan de Bosweg werd een kabel van een paar honderd meter de stroom afgetapt.
De koplamp van dokters motorfiets diende als spotlight. Vanuit een kraaiennest in de bomen werd de regie gevoerd.

Zij kennen het rolgedrag van de donkere Drentse keien. De dokter wilde het zo: hier moest cultuur gedijen. Dokter Broekema, de all-round knutselaar in zijn bos-theater, 1951. 1954. Voorlopig blijf ik in mijn til. O, luitjes, zeg mij wat je wil.

Er werden twee voorstellingen gegeven, op 31 augustus en op 2 september, voor in totaal duizend bezoekers. De toenmalige commissaris van de koningin in Drenthe, baron De Vos van Steenwijk, drong er op aan dit het volgend jaar te herhalen. In 1947 werden er vier voorstellingen van de Midzomernachtdroom gegeven voor ongeveer 3200 bezoekers.

In 1949 werd Peer Gynt van Ibsen opgevoerd. Maar er moest te vaak van decor veranderd worden, waarna Broekema besloot voortaan alleen stukken van Shakespeare te spelen. Die hadden volgens hem weinig of geen decor nodig. Volstaan kon worden met de omringende bossage.

Het Shakespearetheater
Shakespeare op Facebook

Fotocollage