U bevindt zich hier: Home » Oude doos

Uit de oude doos

De verenging heeft twee unieke foto's met toestemmimg van Treintje Noorman-Korf mogen scannen en opgenomen in het archief.

1935, Ten Darperweg. Het boerderijtje waar Albert Noorman en Treintje Noorman-Korf na hun trouwen in 1947 zijn komen wonen. Albert woonde er al samen met zijn moeder Deeltje Pit.

De Doldersumseweg liep toen rechts langs de boerderij. In de zestiger jaren werd de toegang tot de Doldersumseweg verlegd tot meer aan de achterzijde van de boerderij. Zoals de situatie nu ook nog is. Het oude traject van de Doldersumseweg ging deel uitmaken van het erf van de boerderij.

Vermoedelijk eind dertiger jaren. Op deze foto staan Deeltje Pit (de moeder van Albert Noorman) en Jan Boers, de vierde echtgenoot van Deeltje, voor hun boerderijtje aan de Ten Darperweg.

1891. Hoofdstraat

De foto is afkomstig uit het album van de familie Van Daalen. Wij zijn dan ook zeer verheugd de foto's uit het album te mogen scannen en op te nemen in ons digitaal archief. Bovenstaande foto is door dhr Van Daalen zelf in 1891 genomen. Hij stond daarbij op de kruising Hoofdstraat - Kruisstraat. Helemaal op de achtergrond staat het gemeentehuis dat op 2 mei 1876 in gebruik is genomen. In de boerderij aan de linkerzijde woont de familie van Roelof Egberts Bennen.

Aangrenzend staat de boerderij waar Gerke Harm Mulder en Lammige Klaster met hun kinderen Jacob, Hendrik en Harm wonen.

Naast boer was Gerke ook bakker. Vandaar dat de naam Garke Bakker's jongen bekend was. In 1914 brandde de boerderij af en werd er terplekke een nieuwe boerderij gebouwd, maar nu met de voorgevel naar de straat gericht. Aan de rechterzijde, helemaal achteraan, staat een rij bomen naast de Hervormde kerk. Achter de leilinden staat het boerencafé van Willem Huiskes en de bakkerij van Jan Grit.

Sinds 1891 is er veel verandert in de Hoofdstraat. Onderstaande foto geeft een beeld van de Hoofdstraat in de twintiger jaren.